Znaki intolerance na gluten, ki jih ne smete spregledati

Glutenska intoleranca je zelo pogost pojav, ki s seboj prinaša spekter različnih simptomov, katere pogosto povezujemo s kakšnim drugim vzrokom. Najhujša oblika glutenske intolerance je celiakija, vendar nas telo tudi na blažje oblike glutenske preobčutljivosti opozarja z raznimi znaki. Preverimo najpogostejše:

1. NAPIHNJENOST

Zagotovo simptom, ki je tako splošno navzoč, da ga smatramo za normalnega. Napihnjen trebuh in pogosti vetrovi so znaki, ki jih omeni kar 87 % ljudi z diagnosticirano občutljivostjo na gluten.

2. DRISKA in ZAPRTJE

Tudi pogoste prebavne motnje so eden izmed glavnih pokazateljev, da vaše telo ne prenaša dobro glutena. 50 % glutensko občutljivih posameznikov poroča o pogostih težavah z drisko, 25 % pa jih je občutilo zaprtje. Takšne težave vplivajo na absorpcijo nutrientov, povzročajo izgubo pomembnih elektrolitov in lahko vodijo v dehidracijo.

3. BOLEČINE V TREBUHU

Z bolečinami v trebuhu se sooča vsaj 83 % ljudi s preobčutljivostjo na gluten. Znak za alarm je, ko se neugodno počutje v trebuhu pojavi kmalu po zaužitju glutenskega obroka.

4. GLAVOBOLI

Z migrenami se redno spopada okoli 12 % zahodne populacije. Razlogov za vse pogostejše pojavljanje glavobolov je zagotovo več, vendar raziskave kažejo, da so ljudje z intoleranco na gluten veliko bolj dovzetni za razvoj migreni podobnih težav.

5. UTRUJENOST

Če ste pogosto utrujeni, imate težave z zbujanjem, in vas tudi na prost dan zamika popoldansko poležavanje, je skriti vzrok za to lahko prav gluten. Še posebej, če je gluten stalno prisoten na vašem jedilniku. Študije kažejo, da med 60 in 80 % preobčutljivih na gluten omenja znake stalne utrujenosti.

6. TEŽAVE S KOŽO

DH (dermatitis herpetiformis) je kronična kožna bolezen, ki jo imenujemo tudi kožna oblika celiakije. Značilen je hud srbež, in rdeči mehurčkasti izpuščaji, ki se najpogosteje pojavijo na kolenih, komolcih ali lasišču, lahko pa tudi drugod po telesu.

Z glutenom pa strokovnjaki povezujejo tudi luskavico, kronično urtikarijo in nastajanje krožnih ali ovalnih, strogo omejenih, področij brez las (alopecia areata). V vseh primerih z glutenom omejena dieta privede do znatnega zmanjšanja jakosti simptomov.

7. DEPRESIJA

Raziskave potrjujejo ogromen vpliv črevesja na stanje naše psihe. Predvsem pri bolnikih s celiakijo se opazi veliko večja dovzetnost za razvoj depresivnih stanj.

8. IZGUBA TEŽE

Nepojasnjena izguba teže, ki pade pod zdravo mero, tudi spada med pogoste simptome (še ne) diagnosticirane celiakije. 2/3 obolelih je v roku šestih mesecev pred diagnozo izgubilo znatno količino teže.

9. POMANJKANJE ŽELEZA

Slabokrvnost, ki jo povzroča pomanjkanje železa, je pogosto povezana z občutljivostjo na gluten, saj ta onemogoča optimalno absorpcijo železa. Kaže se v vrtoglavici, bledi koži in šibkosti.

10. TESNOBA

Zaradi podobnih razlogov kot pri depresiji, so posamezniki z glutensko preobčutljivostjo bolj nagnjeni k razvoju tesnobnih stanj in pojavu paničnih napadov. Živčnost in nenehne skrbi brez prave podlage so del vsakdana. O simptomih tesnobe poroča kar 40 % samodiagnosticiranih z glutensko preobčutljivostjo.

11. AVTOIMUNSKE BOLEZNI

Ena izmed njih je seveda celiakija, zaradi katere imunski sistem po zaužitju glutena napade prebavni trakt. Ironično pa celiakija še poveča tveganje za nastanek drugih avtoimunskih bolezni, kot so diabetes tipa 1, avtoimunska bolezen jeter in sindrom razdražljivega črevesja.

12. BOLEČINE V SKLEPIH IN MIŠICAH

Obstaja teorija, da preobčutljivost na gluten vpliva na pretirano delovanje živčnega sistema, zato hitreje pride do pojava bolečin. Hkrati so bolečine, predvsem v sklepi in mišicah, pogost stranski pojav vnetij, ki jih povzroča gluten.

13. NEVROPATIJA

Nevropatija zajema otrplost in mravljinčenje v rokah in nogah. Čeprav gre za pogost simptom sladkorne bolezni, pomanjkanja vitamina B12 in prekomernega uživanja alkohola, raziskave kažejo, da so posamezniki s celiakijo in preobčutljivostjo na gluten bolj izpostavljeni možnosti za nastanek nevroptije, v primerjavi z zdravimi kontrolnimi skupinami.

14. ZMEDENOST MISLI

Pozabljivost, težave s koncentracijo, zmedenost in občutek t.i. megle v možganih prizadenejo do 40 % vseh občutljivih na gluten, zato velja za izboljšanje kognitivnih funkcij uveljaviti spremembe v prehranjevanju.

Za konec: glutenska občutljivost ima različne preobleke, našteli smo le nekaj najpogostejših. Če enega ali več omenjenih simptomov opažate vsaj na tedenski bazi, vam priporočamo, da poskusite z vsaj 90-dnevnim brezglutenskim življenjskim slogom.