To so težave s kožo, ki jih povzroča gluten

Koža je edino zunanje oblačilo, ki ga vedno kažemo svetu. Pozimi še nekako gre, poleti pa se pritiski glede videza kože znatno povečajo, in veliko je takih, ki se tudi v najhujši vročini skrivajo za dolgimi rokavi in hlačami. Težave s kožo lahko močno pogojujeta posameznikovo samozavest in (posledično) kvaliteto življenja.

Če si tudi ti en/a tistih, ki ji koža povzroča preglavice ali pa celo bolečo neprijetnost, se mažeš z naravnimi in medicinskimi kremami, se lotevaš tisočerih metod pa nobene zares ne deluje, velja razmisliti, da je za tvoje kožne težave kriv gluten.

Celiakija in neceliaklična občutljivost na gluten namreč ne vplivata le na prebavni sistem, temveč se v obliki različnih bolezni pogosto lotita tudi kože. 15-25% obolelih za celiakijo prizadene DERMATITIS HERPETIFORMIS – herpesu podobno vnetje kože, ki je zunanja manifestacija celiakije. Dermatitis herpetiformis pa na žalost ni edina posledica, ki jo na naši koži lahko pusti nezdravljena občutljivost na gluten – pogosto se pojavljajo tudi akne, ekcemi, luskavica, koprivnica

Vse to so bolezni, ki so bolj pogoste pri ljudeh z glutensko občutljivostjo kot pri tistih, ki le-te nimajo. Razlog za omenjeno ostaja neznan, verjetno pa se skriva v dejstvu, da je zdravje kože močno povezano z zdravo črevesno sluznico – to pa mnogim iz ravnovesja spravlja ravno gluten, pa če imamo uradno postavljeno diagnozo ali ne.

Navedene težave lahko z brezglutensko dieto popolnoma odpravimo ali pa vsaj omilimo:

 

 

1. DERMATITIS HERPETIFORMIS

Gre za izpuščaj, ki je neposredno povezan z uživanjem glutena. Če ga boste kdaj doživeli, bo to zagotovo ena najhuje srbečih izkušenj, ki jo lahko spremlja tudi pekoč občutek. Pojavi se lahko kjerkoli, je pa najpogostejši na komolcih, kolenih, zadnjici, spodnjem delu hrbta, vratu in glavi.

Če imate dermatitis herpetiformis je zaradi morebitne celiakije smiselno preveriti tudi kri. Čeprav vam zdravnik lahko predpiše zdravilo, ki bo olajšalo srbečico in začasno odpravilo izpuščaj, je brezglutenska dieta edino dolgoročno zdravilo za zdravljenje herpetiformis dermatitisa.

2. LUSKAVICA – PSORIAZA

Luskavica, ki zaradi prekomernega razmnoževanja kožnih celic povzroča debele, luskaste in rdeče zaplate mrtve kože, ki se najpogosteje pojavijo na kolenih, laktih in lasišču, v najhujših primerih pa se lahko razširijo tudi po vsem telesu. Za bolnike z luskavico je značilno, da jim v krvnih žilah kroži veliko protiteles proti glutenu, kar kaže na reakcijo na gluten v prehrani, tudi če niso nikoli dobili diagnoze celiakije.

Ni jasno ali gluten povzroča luskavico ali pa imajo bolniki s psoriazo tudi višjo stopnjo celiakije – vendar pa poročila in osebne izkušnje obolelih kažejo dramatično izboljšanje kožnih simptomov ob dieti brez glutena.

3. EKCEM

Ekcem – še en srbeč izpuščaj – povzroča luskaste inbelkaste madeže na koži. Najpogosteje se pojavlja pri otrocih, vendar tudi odrasli niso imuni na to težavo. Čeprav se za zdravljenje ekcemov primarno uporabljajo kortikosteroidi, obstajajo dokazi, da je pri nekaterih ljudeh ekcem povezan s težavami v toleriranju glutena. Takim lahko sprememba prehrane pomaga tudi pri zdravljenju stanja kože.

4. ALOPECIJA – KROŽNA PLEŠAVOST

Gre za avtoimunsko stanje, pri katerem telo napada lasne mešičke in povzroča izpadanje las oz. t.i. krožno plešavost.  Podobno kot pri luskavici, tudi ti vzorčno-posledična povezava med alopecijo in glutenom ni povsem jasna, so pa raziskave pri ljudeh, ki trpijo za celiakijo in alopecijo hkrati pokazale zmanjšanje plešavosti ob izključitvi glutena iz prehrane, enako pa je bilo tudi pri ljudeh z neceliakalno obliko glutenske preobčutljivosti.

5. PILARNA KERATOZA

Pojavi se kot majhne, ​​dvignjene izbokline na hrbtni strani zgornjega dela rok, stegen, lic ali zadnjice. Izboklinice niso boleče in ne srbijo. Neurejena prebava zmanjša sposobnost absorpcije vitaminov in mineralov, kar je pri glutenski preobčutljivosti še posebej pogosto. Pilarna keratoza je znak pomanjkanja vitamina A in kaže, da s prebavo nekaj ni v redu, zato je smiselno pomisliti na gluten. Povzročita jo lahko tudi (sicer z glutenom povezana) sindrom razdražljivega črevesja ali vneta črevesna sluznica.

6. KOPRIVNICA – URTIKARIJA

Študija iz leta 2005 je pokazala, da je imelo celiakijo 5% otrok s kronično urtikarijo. Ob uvedbi brezglutenske diete so se koprivnice znebili v roku 5-10 tednov. Dlje trajajoča koprivnica je lahko zelo nevarna – tudi smrtna, zato se je je smiselno lotiti pri njenem vzroku in možnega krivca prepoznati tudi v občutljivosti na gluten.

7. AKNE

Če ta mladostniška nadloga ne mine skupaj z najstništvom, moramo razlog poiskati drugje. Čeprav ni objavljenih medicinskih raziskav, ki bi kazale na povezavo med glutenom in aknami, najdemo pa na spletu in v življenju mnogo ljudi, ki jim je uspelo šele s spremembo prehrane spremeniti tudi stanje kože. Najbolj uspešni so tisti, ki ob glutenu izločijo še mleko in mlečne izdelke.

8. PILARNA KERATOZA

Majhne rdeče in/ali bele pikice, ki se najpogosteje pojavijo na nadlahteh, lahko pa tudi na zadnjici, hrbtu in stegnih. Pikice lahko spremlja tudi hrapavost.  Pilarna keratoza je posledica pretirane proizvodnje keratina in ni resno zdravstveno stanje, predstavlja pa estetski problem. Izločitev glutena je mnogim ljudem pomagala, da so se znebili nadležnih pikic.

 

Ob teh pa lahko gluten povzroča tudi številne druge kožne tegobe. Če nismo prepričani, če je res gluten tisto, kar kazi podobo naše kože, je najbolje, da ga za 90 dni izločimo iz prehrane in spremljamo morebitne spremembe.