GLUTENSKI GEN: Intoleranca zapisana v genih

Še pred dvajsetimi leti je le malo ljudi vedelo, kaj je celiakija, in zelo malo se je govorilo o občutljivosti na gluten.  V zadnjih letih pa se je zgodil preobrat:  izraz »brez glutena« videvamo povsod, na deklaracijah živil in v objavah različnih zdravstvenih publikacij.

Čeprav ne vemo natančno, koliko ljudi ima celiakijo, se njeno število ocenjuje na 3 milijone ljudi (ali 1 % prebivalstva), razširjenost njene nediagnosticirane oblike (imenovene »občutljivost na gluten«) pa se je v zadnjih 50 letih ekstremno močno povečala.

Je mogoče, da ljudje šele zdaj postajajo preobčutljivi na gluten? Ali je glutenska preobčutljivost obstajala od nekdaj, le da je bila prej napačno diagnosticirana? 

Občutljivost na gluten in celiakija

Gluten je beljakovina rži, ječmena in pšenice. Priljubljen je predvsem pri kruhu, saj omogoča,  da se kruh dvigne in zadrži obliko, uporablja pa se tudi kot zgoščevalec v omakah.

NNe pri občutljivost na gluten ne pri celiakiji ne gre za alergijo na hrano, razlike me obema stanjema pa so predvsem v njunih simptomih. Pri občutljivosti na gluten so lahko simptomi tako blagi, da jih zlahka spregledamo ali pripišemo kakšni drugi težavi. Ljudje s preobčutljivostjo najpogosteje poročajo o želodčnih in prebavnih težavah.

Celiakija pa je dedna avtoimunska motnja črevesja, ki jo prepoznamo po podobnih simptomih, le da je raven njihove jakosti precej bolj ekstremna. Pri bolnikih s celiakijo, gluten draži črevesje in telo reagira, kot da ga napada toksin. Posledica tega napada na “toksin”  pa so različne slabosti, kožni izpuščaji, utrujenost … Neukrepanje pa sčasoma lahko privede do različnih vnetnih bolezni, tudi raka.

Problem z glutenom

Ker simptomi občutljivosti na gluten in celiakije niso enaki za vse, sta pogosto pogosto nediagnosticirani ali napačno diagnosticirani.

Nekateri zdravniki in znanstveniki verjamejo, da se je občutljivost na gluten povečala zaradi sprememb v okolju in hrani:

–  Nove sorte pšenice imajo višjo vsebnost glutena
–  Sodobne vrste pšenice so same po sebi delujejo insekticidno
–  Uživamo več proizvodov na osnovi pšenice kot prejšnja desetletja

 

 

Glutenski gen

Razen omenjenih s kmetijsvom povezanih hipotez, nekatere raziskave kažejo, da veliko Evropejcev v sebi nosi gene za celiakijo oz.  povečano dovzetnost za zdravstvene težave zaradi uživanja glutena.

Celiakija je dedna in se lahko prenaša skozi generacije. Če je diagnosticiran družinski član, ima otrok 1 na 20 možnost, da se tudi njemu postavi diagnoza celiakije.

Čeprav ima samo okoli 1 % populacije celiakijo, ima 35-40 % celotne populacije gene za celiakijo.

Vsaka oseba dobi eno kopijo gena HLA DQ od svoje matere,  in drugo od svojega očeta. Obstajajo štiri splošne vrste HLA DQ genov, HLA DQ1 in HLA DQ3 gena pa sta še nadaljnje razčlenjena, kar ima za posledico številne različne možne kombinacije genov. Geni celijakije so podskupine gena HLA DQ3. Odvisno od dveh kopij HLA DQ genov, ki jih dobite, lahko razvijete celiakijo ali občutite občutljivost na gluten.

Sicer bo potrebnih še več raziskav, da medicinska skupnost v celoti sprejme genetsko teorijo, lahko vam zdravnik že zdaj zagotovi vpogled v to, kako lahko vaši geni in družinska zgodovina vplivajo na vaše prenašanje glutena.

POZOR: Tudi če imate gen, ne pomeni, da imate ali boste razvili celiakijo – in obratno. Preobčutljivost na gluten se lahko razvije tudi zaradi drugih dejavnikov.

Izločitev glutena

Največ se naučimo iz izkušenj! Za tri do štiri tedne izločite gluten iz prehrane, da vidite, kako se bo vaše telo odzvalo. Morda boste opazili, da se počutite manj utrujeno ali da imate manj težav z želodcem. Nekateri boste pozitivne učinke opazili že zelo hitro, pri drugih pa bo borda trajalo malo dlje.

Pri izbiranju ŽIVIL BREZ GLUTENA bodite zelo pozorni! Številni izdelki brez glutena imajo višjo vsebnost sladkorja, maščob, soli in kalorij, da bi izboljšali okus in teksturo, kar zagotovo ni zdravo za vas! Sladkor in razni emulgatorji se dodajajo tudi nesladkim brezglutenskim izdelkom (npr. mokam brez glutena), zato je, če želite alternativo brez škodljivih snovi ZELENA BANANINA moka odlična izbira.

Široko ponudbo izdelkov BREZ GLUTENA, ki temeljijo na NARAVNIH SESTAVINAH in so vsi BREZ DODANIH SLADKORJEV, najdete TUKAJ >>