6 razlogov ZA zeleno bananino moko!

1. KALIJ

Zelena bananina moka je eden najbogatejših virov kalija, kar jih lahko privoščiš svojemu telesu. Kalij je elektrolit in tretji najpogostejši mineral človeškega telesa, njegovo pomanjkanje pa lahko vpliva na pojav celega kupa težav. Močno vpliva na količino v telesu prisotnega natrija in ima pomembno vlogo pri uravnavanju krvnega pritiska.

Ker sodoben način prehrane vključuje vse preveč natrija, je dodajanje zadostnih količin kalija še toliko bolj pomembno – predvsem če se želimo izogniti težavam s previsokim pritiskom.

2. ZDRAVO ČREVESJE IN PREBAVA

Vlaknine močno vplivajo na prebavni sistem in igrajo pomembno vlogo pri njegovem normalnem delovanju. Zelena bananina moka vsebuje ogromno vlaknin, zaradi česar hkrati lajša prebavo in povečuje njeno učinkovitost.

Dodajanje zelene bananine moke v prehrano je odličen naraven način za lajšanje zaprtosti, težav s hemoroidi in drugih prebavnih stanj, kot je npr. divertikulitis.

Ker vlaknine večajo občutek sitosti, se zelena bananina moka obnese tudi kot odlična pomoč pri hujšanju. Topne vlaknine, ki jih vsebuje, pa obenem pripomorejo k zniževanju holesterola in krvnega tlaka ter pri stabilizaciji nivojev krvnega sladkorja.

3. MANJŠE ŠTEVILO ŠKODLJIVIH PROSTIH RADIKALOV

Prosti radikali nastajajo, ko naše telo razgrajuje hrano ali ko smo izpostavljeni drugim škodljivim elementom – tobačni dim, sevanje … in imajo močno vlogo pri pospeševanju staranja ter pojavu bolezni, tudi raka. Med pomembnimi antioksidanti, ki se borijo proti poškodbam prostih radikalov pa je vitamin C, več kot 35% njegovega dnevnega vnosa pa si lahko zagotovimo že z enim samim obrokom, ki vključuje zeleno bananino moko.

Telo ne more shranjevati vitamina C (presežek se izloči z urinom) ali ga proizvesti samo, zato je uživanje priporočene dnevne količine zelo pomembno, prav tako kot njegova vloga v našem telesu: pomaga pri rasti in obnovi tkiv, sodeluje pri tvorbi beljakovin, ki so potrebne za gradnjo kože, tetiv, ligamentov in krvnih žil ter za vzdrževanje zdravega hrustanca, kosti in zob.

4. MOČNEJŠI IMUNSKI SISTEM

Merica zelene bananine moke vsebuje kar 36% dnevne priporočene količine vitamina A. Kot še en močan antioksidant vitamin A prinaša telesu številne koristi. Skupaj z vitaminom C skrbi za normalni imunski odziv, ki prepreči, da bolezen nastane. Pomembno: Številni pomembni odzivi imunskega sistema za svoje delovanje potrebujejo prav vitamin A, in ne bodo delovali pravilno, če jim ga ne zagotovimo v zadostnih količinah!

Vitamin A ima močan vpliv tudi na zdravje kože in rast celic ter je nujen element pri celjenju ran. Celice, ki pretirano reagirajo na določeno hrano, so korenina alergij na hrano in na koncu povzročijo vnetja. Antioksidativne lastnosti vitamina A lahko nevtralizirajo proste radikale in pomagajo preprečiti tako nastala vnetja. Vitamin A je koristen pri zdravju oči in vida.

5. BISTRI MOŽGANI

Vitamin B6 je tisti, ki ustvarja nevrotransmiterje – prenašalce informacij iz ene celice v drugo. En obrok z zeleno bananino moko lahko zagotovi do 24% dnevne količine tega vitamina.

Vitamin B6 koristi zdravemu delovanju možganov in sodeluje pri nastanku različnih hormonov – serotonina in norepinefrina, ki vzdržujeta razpoloženje, ter melatonina, ki uravnava telesno uro.

Obenem nadzira tudi ravni homocisteina (aminokisline, povezane s srčnimi boleznimi in poškodbami živčnega sistema) ter tako preprečuje poškodbe in ohranja zdravje krvnih žil.

B6 je eden od osmih vitaminov skupine B, ki pomagajo pri predelavi hrane v energijo in pospešujejo presnovo maščob. Podobno kot vitamin A tudi B6 pomaga upočasniti pojav očesnih bolezni. Skupaj z B12 sodeluje pri proizvodnji rdečih krvnih celic in celic v imunskem sistemu. Povečana raven vitamina B6 je povezana tudi s preprečevanjem in zmanjšanjem simptomov revmatoidnega artritisa.

6. MAGNEZIJ

Pomanjkanje magnezija je zelo pogosta težava novodobnega načina prehranjevanja. Zelena bananina moka ponuja približno 16% dnevne potrebe po magneziju, kar je še posebej pomembno, ker magnezij vpliva na več kot 300 biokemičnih reakcij v telesu – od pomoči pri uravnavanju krvnega tlaka do preprečevanja osteoporoze.

Magnezij neposredno vpliva na absorpcijo kalcija, kar lahko prepreči ali zavre osteoporozo. Prav tako zmanjšuje tveganje za nastanek sladkorne bolezni tipa 2 , saj prek presnove ogljikovih hidratov in z regulacijo inzulina nadzoruje raven glukoze v krvi . Magnezij se že dolgo uporablja tudi za pomoč pri migrenskih glavobolih, nespečnosti in depresiji.

 

Privošči svojemu telesu 100% naravno zeleno bananino moko >>