5 razlogov, zakaj je INTOLERANCA na GLUTEN v porastu

Verjetno ste opazili, da se vse več ljudi odpoveduje glutenu, ali pa g svoji dnevni prehrani vsaj omejuje. Zakaj in kako je do tega prišlo? Kako je mogoče, da so še pred 100. lahko vsi brez problema jedli normalni kruh? Je večje število diagnoz povezano zgolj z razvojem medicine, ali se v ozadju skriva kaj drugega?

Našli smo PET RAZLOGOV, ki bi lahko bili krivi, da občutljivost na gluten v zadnjih 50. letih strmo narašča:

 

1. Spremembe v sestavi žita

Pšenično zrnje je bilo v zadnjih desetletjih, z namenom večje odpornosti na različne vremenske vplive in lažje uporabe, spremenjeno. Te spremembe v sestavi pa so se zgodile prehitro, da bi se jim naši želodci lahko pravilno prilagodili, ob vsem tem pa človeštvo zaradi lahke uporabe zdaj poje več pšenice, kot jo je kdajkoli prej.

2. Poškodovano črevesje

Zaradi povečane uporabe antibiotikov in uživanja hrane, ki je ne moremo v celoti prebaviti, je poškodovana črevesna flora pri posameznikih vse pogostejša. Imunski sistem lahko neprebavljene delce glutena zazna kot mikrobiološko grožnjo, zato jih napade.

3. Sterilno okolje

V zadnjih 50. letih je okolje, v katerem živimo, postalo znatno čistejše. Nekateri znanstveniki menijo, da zaradi večje sterilnosti okolja naša protitelesa niso več tako močna, kot so bila nekoč, in niso več sposobna obvladati vseh okužb, bakterij in drugih vsiljivcev.  Ironično zaradi tega naša protitelesa vidijo nevarnost tudi v nenevarnih delcih in nanje pretirano reagirajo. Tudi zaradi tega so različne alergije vse pogostejše.

4.Nezdrave diete

Nepremišljeno sledenje raznim shujševalnim dietam, ki zahtevajo stradanje, in prekomerno uživanje “junk food-a” na drugi strani, sta pripeljali do tega, da našemu telesu primanjkuje vitaminov. Pomanjkanje vitaminov pa negativno vpliva na pravilen imunski odziv telesa.

5. Genetika

Na pojav glutenske občutljivosti vpliva tudi genetika. Bolezni so navadno kombinacija okolja in genov, od katerih je vsaj v določeni meri odvisno, kako se bo naše telo na dražljaje iz okolja odzvalo.

 

Te zanima več o glutenu? Prijavi se na naše e-novičke!